Open Nav

Doel

Stichting Herberg Papilio, probeert zoveel mogelijk, de laagdrempelige lotgenoten week, kosteloos aan de bieden, aan gezinnen waarvan een kind is overleden. Tijdens deze week zal ontspannen en samen verwerken centraal staan.

Iedereen verwerkt het verdriet op zijn eigen manier. De ene gaat zitten en wil er graag over praten. De andere praat liever terwijl men iets aan het doen is. En voor weer een andere is het fijn om te weten dat je niet alleen bent en dat er mensen zijn die je begrijpen.

Tijdens de week kom je in contact met lotgenoten. Met lotgenoten praat je net iets anders dan met niet lotgenoten. Je begrijpt elkaar al vlug en veel dingen zijn herkenbaar. Je kunt gemakkelijker met lotgenoten lachen en huilen. Je kunt je verhaal kwijt zonder dat iemand je zielig vindt. Je leert van elkaar en het troost je. Tijdens de week kun je zelf je moment kiezen voor een goed gesprek.

Nadat je een kind verloren hebt leef je nog veel in het verleden. Je herinneringen gaan over de momenten dat je kind nog leeft. Tijdens de week zal er dan ook tijd zijn om leuke dingen te doen met het gezin of met anderen. Iedereen zal in de watten gelegd worden. Je bouwt met je gezin aan nieuwe mooie herinneringen.

Dit geeft het gezin hopelijk een boost om samen verder te gaan.

Hoe

Per week worden er 5 tot 8 gezinnen uitgenodigd. Deze gezinnen krijgen allemaal een eigen leefruimte waar ze zich met hun eigen gezin kunnen terugtrekken. Even rust is heel belangrijk.

Daarnaast is er een grote groepsruimte waar men elkaar kan ontmoeten. Deze grote ruimte staat open voor gezelligheid, onder het genot van een drankje lekker kletsen, een spel spelen of creatief bezig zijn met een van de vrijwilligers.

Verder worden er activiteiten voor het hele gezin georganiseerd of alleen voor de kinderen of vaders of moeders. Op deze manier komen onze gasten op een ontspannen manier in contact met elkaar. Waarbij men zelf kan bepalen met wie je in gesprek gaat, wanneer en hoe lang. Er is natuurlijk ook ruimte gelaten voor eigen activiteiten in de omgeving waar deze week wordt aangeboden.

Voor Wie

Alle gezinnen waarvan één gezinslid minimaal 18 jaar of jonger is komen in aanmerking voor de lotgenoten week.

Per week worden 5-8 gezinnen uitgenodigd. De groep zal zoveel mogelijk uit gezinnen bestaan met overeenkomsten. Dit kunnen overeenkomsten zijn in verhalen, oorzaak overlijden, leeftijd broers en zussen.

Wanneer

De weken worden meestal gehouden in het voor- en najaar. Gekozen wordt dan voor de meivakantie en de herfstvakantie van de kinderen. Zijn er voldoende opgaves van gezinnen dan kunnen er meerdere vakanties gepland worden door het jaar heen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de beschikbaarheid van de huisjes bij Erfgoedlogies d’ ouffenhoff te Baarlo (Noord Limburg).

Er is bewust gekozen voor een hele week. Zo heeft men de tijd om op een ongedwongen manier contacten te leggen, te genieten en aandacht aan het gezin te besteden.

Waar:

De weken worden gehouden bij Erfgoedlogies d’ouffenhoof in Baarlo.

Lees ook de reacties van eerdere gasten onder vakantieweken.

Voor meer informatie en opgave ga naar aanmelden.